Dit zie je van het voorjaar in Museum JAN

Nog op zoek naar een leuke activiteit voor dit voorjaar? Museum JAN aan het Dorpsplein van Amstelveen is perfect voor een cultureel uitje in de buurt. Met zo’n 1100 vierkante meter aan expositieruimte is er genoeg te zien. Glaskunst is de specialiteit, maar je vindt er ook prachtige schilderijen en beelden van nationale en internationale kunstenaars. En het allerleukste: misschien kom je zelfs kunst van jezelf of een bekende tegen. Het museum organiseert regelmatig wedstrijden en de kunstwerken van de winnaars krijgen een plekje in het museum. Hoe bijzonder!

Wie is Jan van Museum JAN?

De naam van het museum verwijst eigenlijk niet naar één, maar twee personen met de naam Jan. De eerste is Jan van der Togt, vroeger directeur van Tomado, bekend van onder andere de rekjes met gekleurde metalen planken. Na de verkoop van de Tomado-fabrieken ging Jan kunst verzamelen. Hij was gek op glas, maar kocht ook schilderijen en beelden. Zo kwam hij in contact met de tweede Jan: Jan Verschoor. Deze beeldhouwer werd een belangrijke adviseur voor Jan van der Togt. Samen hebben ze een bijzondere collectie ontwikkeld en Museum Jan van der Togt ging open in 1991.

In 2020 is de naam van het museum veranderd in ‘JAN’ om ook Jan Verschoor te eren, die als geen ander betrokken is bij dit museum in Amstelveen. Hij was maar liefst 25 jaar directeur en is nog altijd de buurman van het museum. Jan Verschoor woont sinds 1962 in de Dorpsstraat en in 1990 is het museum om zijn huis heen gebouwd. Als bezoeker kun je de woonkamer van het ‘Museumhuis’ van Verschoor binnenlopen om in een unieke setting zijn eigen kunstcollectie te bewonderen. Achter het Museumhuis liggen ook nog ateliers, waar Jan werkt en waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd voor andere kunstbeoefenaars, van jong tot oud.

Glaskunst museum jan

2023: jubilea Sam Francis en Jan Verschoor

Sam Francis is een bekende naam in Museum JAN. Jan van der Togt was gek op het werk van deze Amerikaanse schilder, omdat de schilderijen zo goed samengaan met de glaskunstwerken. Daarom heeft Museum JAN een van de grootste collecties van zijn werk in Europa. En tot en met 21 mei is er een tentoonstelling met nog meer werk van Sam Francis om zijn honderdste geboortedag te vieren.

De tentoonstelling wordt aangevuld met werken van Jan Verschoor, die zelf een bijzondere verjaardag viert. Hij wordt in mei 80 jaar en daarom zie je enkele van zijn beelden naast de schilderijen van Francis. Museum JAN heeft van beide kunstenaars werken van buiten het museum geleend. Dus zelfs als je het museum wel vaker bezoekt, is er nu wat nieuws te zien.

Tentoonstelling sam francis en jan verschoor

Piet Paris in Museum JAN

Vanaf 8 maart is de tentoonstelling ‘Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode’ te bewonderen. Piet Paris is het pseudoniem van de Nederlandse mode-illustrator Pieter ‘t Hoen. Hij is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en is als veelzijdige kunstenaar niet meer weg te denken uit de modewereld. Piet Paris was medeoprichter van het Fashion Institute Arnhem, driemaal hoofdcurator van de Arnhem Mode Biënnale, illustrator voor Vogue Japan en nog veel meer.

De tentoonstelling die vanaf maart te zien is, combineert oud en nieuw werk van Piet Paris met de unieke glascollectie van Museum JAN. Piet Paris reflecteert met zijn nieuwe werk op de glaskunstwerken in het museum. Hij maakte daarvoor nieuwe tekeningen gebaseerd op modeontwerpers zoals Viktor & Rolf en Spijkers & Spijkers. Tot en met 18 juni zie je tekeningen, glas en mode naast elkaar in de tentoonstelling.

Museum voor jong en oud

Museum JAN is een echte ontmoetingsplaats voor Amstelveners en andere bezoekers van alle leeftijden. Naast de vaste collectie en tentoonstellingen zie je dit voorjaar de kunstzinnige creaties van basisschoolleerlingen uit Amstelveen in het museum. Dat moet de hele familie zien! Ook zijn er regelmatig leuke activiteiten: van een masterclass fotografie voor volwassenen tot gratis workshops voor kinderen.

Kortom: er valt de komende maanden weer genoeg te zien en te beleven in Museum JAN. Dus zoek je nog een leuk uitje voor in het weekend of op je vrije dag? Plan dan meteen je bezoek!